Omurganın yanlara doğru eğriliği ile karakterize bir durumdur. Yaygın olarak çocukluk ve ergenlik döneminde görülür. Tedavi, durumun şiddetine, eğrilik tipine ve çocuğun büyüme potansiyeline bağlı olarak değişir. Skolyoz tedavisi kimlere yapılır? Belli bir derecede skolyoz olan çocuklara yapılabilir.
Skolyoz Belirtileri
Omurganın yanlara doğru anormal bir şekilde eğrilmesi durumudur. Genellikle çocukluk veya ergenlik durumunda fark edilir. Belirtiler, kişiden kişiye değişiklik gösterir ve bazı durumlarda çok belirgin olmayabilir.
Bir omuzun diğerine göre daha yüksek olması skolyozun en belirgin belirtilerinden biridir. Çocuk tişört değiştirdiğinde veya düz bir duvara dayandığında fark edilir. Çocuğun bel çizgisinin bir tarafının diğer tarafa göre daha yüksek veya daha az simetrik olması belirtilerden biridir.
Neden olduğu omurga eğriliği, kaburgaların bir tarafın diğer tarafa göre daha belirgin çıkıntı yapmasına neden olur. Genellikle çocuk eğildiğinde daha belirgin hale gelir. Gövdede eğrilik, gövdenin normalden daha fazla bir tarafa doğru eğilmiş olmasıdır.
Çocuğun başının omurganın hattına göre kaymış olması da belirtilerdendir. Ayrıca, çocuğun yürüyüşünde dengesizliklere veya anormalitelerine neden olabilir.
Gömleklerin veya tişörtlerin çocuğun üzerinde eşit oturmaması gibi durumlar hastalığın işaretidir. Bazı durumlarda sırt veya bel ağrısına neden olabilir. Ancak her zaman belirtisi değildir. ve başka nedenlerle de ilişkili olabilir.
Eğer şüpheniz varsa, çocuğun bir sağlık profesyoneline gösterilmesi gerekir. Erken teşhis ve skolyoz tedavisi, hastalığın ilerlemesini önleme yardımcı olup, daha iyi bir tedavi sonucu sağlar.
Skolyoz Hastalarının Yapmaması Gerekenler
Omurgada yanlara doğru anormal bir eğrilik oluşması durumudur. Genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde teşhis edilir. Tedavi, hastanın yaşına, eğrilik derecesine ve skolyozun ilerleme hızına bağlıdır. Tedavi yöntemleri arasında gözlem, fizik tedavi, bracing ve cerrahi müdahale bulunmaktadır. Skolyoz tedavisi kimlere yapılır? Belirli bir derecede skolyoz olan hastalara yapılır.
Ağır nesnelerin kaldırılması, omurgaya ekstra stres yükletip mevcut eğrilikleri kötüleştirir. Bu nedenle, ağır aktivitelerden kaçınılmalıdır. Asimetrik hareketler içeren sporlar, omurganın dengesiz şekilde yüklenmesine neden olur.
Omurgayı aşırı esneten veya büken aktiviteler sakıncalıdır. Yoga ve jimnastiğin bazı hareketleri skolyoz tedavisi gören hastalar için uygun değildir. Uzun süreli ve oturma veya ayakta durma sırasında kötü postür, hastalığın şiddetini artırır.
Hastalar yüksek darbe riski taşıyan aktivitelerden kaçınmalıdır. Çünkü bu tür hareketler omurga üzerinde gereksiz baskı oluşturur. Tedavi gören hastaların egzersiz programları, hastanın durumuna ve doktorun önerilerine göre hazırlanır. Belirli egzersizler, hastalığın ilerlemesini engelleyebilirken, bazıları durumu kötüleştirir.
Skolyoz Tedavisi Kimlere Yapılır Nasıl Yapılır?
Omurganın yanlara doğru normalden fazla eğrilmesi durumudur. Genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde teşhis edilir. Tedavi hastanın yaşına, eğrilik derecesine ve skolyozun ilerleme durumuna göre değişiklik gösterir. Skolyoz tedavisi kimlere yapılır? Tedavi belirli bir derecedeki skolyoz hastalarına yapılır.
-
Hafif vakalarda(10-25 derece) düzenli gözlem ve takip yeterlidir. Çoğu zaman bu aşamada aktif tedaviye gerek duyulmaz.
-
Orta derecede(25-40 derece) bracing kullanımı özellikle hastanın büyüme döneminde olduğu durumlarda önerilir. Bracing, eğrilik ilerlemesini durdurmayı amaçlar.
-
Şiddetli vakalarda(40 dereceden fazla) cerrahi müdahale gerekir. Cerrahi, omurgayı düzeltmek ve stabil hale getirmek için yapılır.
-
Hafif vakalarda, hastanın durumu düzenli aralıklarla değerlendirilir. Büyüme dönemindeki çocuklar, eğrilik ilerlemesini belirlemek için kontrol edilir.
-
Bazı hastalara, omurga stabilitesini ve duruşu iyileştirmek için özel egzersiz önerilir. Fizik tedavi, diğer seçeneklerle birlikte kullanılır.
-
Orta derecedeki vakalarda, eğrilik ilerlemesini önlemek amacıyla korse kullanımı önerilir. Korseler, hastanın büyüme döneminde etkilidir ve genellikle günde birkaç saat giyilmesi gerekir.
-
Şiddetli vakalarda, omurga düzeltme ve sabitleme amacıyla cerrahi müdahale yapılır. Cerrahi, omurgadaki eğrilikleri düzeltip stabil hale getirmek ve hastanın duruşunu iyileştirmek için yapılır. Cerrahi yöntemler arasında spinal füzyon ve bazen omurga düzeltici cihazlar bulunur.
Her skolyoz hastasının durumu benzersizdir ve tedavi planı, hastanın ihtiyaçlarına göre özelleştirilmelidir. Tedavi seçenekleri, hastanın yaşına, eğrilik derecesine, skolyozun tipine ve ilerleme hızına göre belirlenir. Ayrıca, tedavi sürecinde hastanın ve ailesinin psikolojik desteği de önemlidir. Skolyoz tedavisi kimlere yapılır gibi sorularınız varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.